Skip to content
LDJ

Problem Solving Sprint: los een probleem op in 90 min.

Stel je moet een probleem oplossen met je team. Je plant een vergadering om het erover te hebben. Tijdens de meeting worden er veel meningen uitgewisseld, maar je komt niet echt tot een oplossing en niet iedereen voelt zich gehoord.

De Problem Solving Sprint is een proces dat helpt om je team in de ‘actie-modus’ te krijgen: in 90 minuten identificeer je (de belangrijkste aspecten van) een probleem, bedenk je oplossingen en maak je een actielijst om aan de slag te kunnen. Dit proces helpt je voorkomen dat je eindeloos blijft vergaderen en uiteindelijk niets doet.

De Problem Solving Sprint kun je inzetten om in 90 minuten oplossingen voor een probleem of vraagstuk te bedenken.

Gebruik dit proces om:

 • Een bestaand product, proces of dienst te verbeteren
 • Nieuwe producten of services bedenken
 • Een probleem binnen een team of proces oplossen
 • Etc.

In korte tijd krijg je inzicht in wat het team denkt en vindt, o.a. door het toepassen van effectieve technieken zoals note & vote en silent brainstorming.

Geen eindeloze discussies en geen verslagen, rapporten en memo’s, maar helder inzicht in welke problemen, uitdagingen en oplossingen volgens het team als eerste moeten worden opgepakt.

Een Problem Solving Sprint eindigt met een overzicht van heldere acties, wie voor welke actie verantwoordelijk is en wanneer de acties worden uitgevoerd. Die acties zijn concrete stappen om de oplossingen die bedacht zijn direct in de praktijk te gaan testen.

De Problem Solving Sprint kan ook gebruikt worden om een team vertrouwd te maken met diverse technieken en werkvormen om efficiënter samen te werken waarbij iedereen gehoord wordt en input kan leveren. Alle deelnemers inspireren elkaar en kunnen elkaars ideeën versterken.

Enkele voordelen van een Problem Solving Sprint:

 • In 90 minuten een problemen oplossen (kan ook in 60 minuten!)
 • In korte tijd de belangrijkste uitdagingen rondom een probleem of vraagstuk boven tafel krijgen
 • Voorkom eindeloze vergaderingen en discussies
 • Iedereen kan bijdragen door de note & vote techniek
 • Time-boxed sessie met heldere uitkomsten en actiepunten
 • Creatief en gestructureerd samenwerken
 • Pas dit proces voortaan zelf toe en bespaar veel tijd omdat je minder hoeft te vergaderen en sneller tot besluiten komt.

Hoe verloopt de sessie?

Vooraf bepalen we in overleg het onderwerp van de sessie. Dit introduceren we aan het begin van de sessie. Na een korte uitleg (management van verwachtingen) gaan we aan de slag en volgen het proces van de Problem Solving Sprint. Deelnemers schrijven hun input op post-it notes (kan – in overleg – ook in een digitale omgeving). We eindigen met heldere actiepunten.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor wie?

Voor teams en organisaties die graag efficiënter willen samenwerken en die graag in actie willen komen (in plaats van eindeloos vergaderen).

Hoeveel deelnemers?

Het beste resultaat behaal je met een groep van maximaal 12 deelnemers.

Waar?

De sessie kan op elke locatie plaatsvinden, dus ook op jouw kantoor. De Problem Solving Sprint kan ook virtueel (m.b.v. een online whiteboard tool) plaatsvinden.

Investering

Problem Solving Sprint 60 of 90 minuten: v.a. € 1.750,-

Prijs inclusief voorbereiding (zoals bespreken van het onderwerp) en benodigde materialen, exclusief 21% btw en reiskosten.

Suggesties

De Problem Solving Sprint kan ook virtueel worden gedaan waarbij we werken met de online whiteboard tool Miro. Zijn deelnemers hier nog niet mee bekend? Geen nood, combineer deze sessie dan met een training Online whiteboard Miro gebruiken. Dit kan eventueel op dezelfde dag voorafgaand aan de Problem Solving Sprint.

Wil je meer weten? Neem dan contact op en we bespreken je wensen.

Wat klanten zeggen