Skip to content
Design Thinking

Design Thinking: een proces voor innovatie

Wil je sneller betere nieuwe producten, diensten of processen ontwikkelen of bestaande verbeteren? Op een manier waarbij je snel ontdekt of je oplossing past bij je doelgroep? Design Thinking helpt je daarbij.

Design Thinking is een proces en een mindset om effectief en efficiënt nieuwe, innovatieve oplossingen te bedenken en te testen. Het proces begint met het ontdekken wat het probleem is voordat je ideeën gaat bedenken. Belangrijk, want de meeste nieuwe ideeën falen omdat ze een niet-bestaand probleem oplossen…!

Ontdek in deze workshop de 5 stappen van Design Thinking en welke tools en technieken je in elke stap kunt gebruiken.

Design Thinking: 5 stappen

Het proces van Design Thinking bestaat uit 5 stappen: Empathise, Define, Ideate, Prototype en Test. In Empathise verdiep je je in de doelgroep: Over welke mensen hebben we het? Wat zijn hun behoeftes en problemen? Vervolgens definieer je in Define het probleem dat je wilt oplossen. In Ideate ga je aan de slag met diverse technieken om meer en betere ideeën te bedenken in een brainstormsessie. Als je het beste idee hebt gekozen, ontdek je door te Prototypen en Testen of je oplossing ook echt werkt en op welke punten het verbetert kan worden.

Een helder stappenplan voor innovatie

Omdat Design Thinking uit heldere stappen bestaat met in elke stap begrijpelijke tools en technieken, helpt het proces om daadwerkelijk aan de slag te gaan met innovatie – in de breedste zijn van het woord. Denk in deze context bij innovatie aan bijvoorbeeld een nieuwe dienst of product ontwikkelen of een bestaand (intern) proces verbeteren.

Tot 2 keer sneller innoveren!

Dat Design Thinking effectief is, blijkt uit het feit dat diverse onderzoeken* laten zien dat het proces helpt om tot 2 keer sneller tot nieuwe oplossingen te komen die ook nog eens beter zijn!

Wat leer je?

In een training Design Thinking leer je o.a.:

  • Waar het Design Thinking proces vandaan komt en waarom het zo heet
  • Waarom het van belang is eerst helder te hebben wat het probleem is dat je wilt oplossen
  • Hoe je door het 5-stappen proces te volgen sneller tot betere ideeën en oplossingen komt
  • Dat je Design Thinking in allerlei situaties kunt toepassen
  • Dat het proces niet alleen nieuwe oplossingen oplevert, maar ook bijdraagt aan een betere onderlinge samenwerking in en tussen teams in een organisatie
  • Kleine stappen te zetten zodat je ook écht aan de slag kunt met innovatie en vernieuwing (en er niet alleen maar over blijft praten…)
  • En meer

Hoe verloopt de training?

In het eerste deel van de training krijg je inhoudelijke informatie over innovatie, creativiteit en Design Thinking en hoe deze onderwerpen samenhangen. Met interactieve oefeningen ontdek je welke mindset van belang is voor succes. Vervolgens ga je in kleine groepjes aan de slag met het proces; je doorloopt de 5 stappen en leert werken met diverse tools en technieken. Dit kan aan de hand van een specifiek vraagstuk uit je organisatie. Zo leer je niet alleen het proces, maar werk je ook meteen aan concrete en bruikbare oplossingen.

*De effectiviteit van Design Thinking blijkt o.a. uit dit rapport van IBM.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor wie?

Deze in-company training is voor teams en organisaties die graag sneller betere nieuwe producten, diensten of processen willen ontwikkelen of bestaande willen verbeteren.

Hoeveel deelnemers?

Een optimale leerervaring heb je met een groep van tussen de 6 en 12 mensen.

Waar?

De workshop kan fysiek plaatsvinden (bijvoorbeeld bij jullie organisatie) of 100% online.

Investering

Training 1 dag: € 2.950,-
Training 2 dagen: € 5.250,-

Prijs exclusief 21% btw en reiskosten (indien van toepassing).

Suggesties

Vraag naar de mogelijkheden als je bijvoorbeeld interesse hebt in:

  • Een combinatie van deze workshop met een workshop Creatief denken
  • Een uitgebreidere training over innovatie waarin we onder andere ingaan op business modellen en business model innovation.

Wil je meer weten? Neem dan contact op en we bespreken je wensen.

Wat klanten zeggen