Skip to content

Brainstormen: hoe doe je dat (beter)?

We hebben allemaal wel eens aan een brainstormsessie meegedaan. Maar was die brainstorm wel zo effectief? Heb je écht nieuwe ideeën bedacht? Heeft iedereen kunnen bijdragen of waren er een paar deelnemers die het hoogste woord hadden? En hoeveel ‘ja maars’ kwamen er over tafel? Brainstormen is een goede manier om nieuwe oplossingen te bedenken zolang je rekening houdt met een aantal zaken voor een goed verloop van de sessie.

Wat is het probleem dat je wilt oplossen?

Een goede brainstorm begint met een heldere brainstormvraag. Welk probleem moet worden opgelost? En is dat daadwerkelijk het probleem? Of is er wellicht een onderliggend vraagstuk dat je moet aanpakken? Zorg dat je hier in de voorbereiding op een brainstorm voldoende aandacht aan besteedt. Niets is zo zinloos als brainstormen over het verkeerde probleem. Zonde van de tijd en energie van de deelnemers!
Working on business project together. Group of young and positive coworkers putting colorful sticky notes on a glass window in the creative office

Hoe zorg je dat alle deelnemers aan een brainstorm kunnen bijdragen?

Het gebeurt vaak dat deelnemers aan een brainstormsessie het gevoel hebben niet echt bij te kunnen dragen. De oorzaak is meestal dat enkele mensen de boventoon voeren. Degenen die wat introverter zijn zullen zich meer op de achtergond houden.
Om dit te voorkomen kun je het beste individueel en groepsbrainstormen combineren. Dit doe je door het inzetten van brainwriting. Laat deelnemers eerst in stilte enkele minuten voor zichzelf ideeën opschrijven om het probleem op te lossen. Vervolgens geeft iedereen die ideeën door naar de persoon die bijvoorbeeld links naast hen zit. Na het lezen van de zojuist gekregen ideeën gaat iedereen weer enkele minuten voor zichzelf brainstormen, nu geïnspireerd door de ideeën van de ander. Dit kun je enkele keren herhalen. Zo kan iedereen bijdragen terwijl je ook inspiratie krijgt van de hele groep.

Waarom kun je beter geen ‘ja maar’ zeggen tijdens het brainstormen?

Elk idee begint met heel veel ideeën. De enige manier om veel ideeën te bedenken is om – in het begin – je oordeel uit te stellen. Wie ‘ja maar’ zegt beoordeelt een idee en haalt daarmee de energie uit een brainstormsessie. Om tot echt nieuwe oplossingen te komen is het belangrijk ideeën eerst een kans te geven. Dus denk niet in beperkingen (‘Ja maar dat kan niet’, ‘dat is al eens gedaan’, ‘dat is te duur’, ‘dat kost teveel tijd’ enzovoorts), maar in mogelijkheden (wat als we dit idee op deze manier uitvoeren? Kunnen we het misschien versimpelen zodat het wèl kan? Zullen we onderzoeken of er een techniek bestaat die dit idee mogelijk maakt?).
Om te voorkomen dat deelnemers ideeën te snel beoordelen, kun je de ja-maar-bingo downloaden. Print hem uit en leg hem op tafel of hang hem aan de muur bij een brainstorm. Je zult zien dat mensen elkaar op een leuke manier gaan corrigeren.
Ja-maar-bingo

Welke brainstormtechnieken zijn er?

Er zijn heel veel verschillende brainstormtechnieken. Deze helpen je om vanuit een ander perspectief naar het probleem te kijken waardoor je steeds weer op nieuwe ideeën komt. Ook zul je merken dat de ene techniek beter werkt voor een individu dan een andere. Door verschillende technieken in te zetten zorg je ervoor dat er altijd wel enkele tussen zitten die voor deelnemers goed werken en iedereen kan bijdragen. Ter inspiratie kun je hier een pdf met 6 brainstormtechnieken downloaden.

Brainstorm begeleiding of zelf leren brainstormen?

Wil je zelf een brainstormsessie houden met je collega’s of met je team? Kijk dan eens op de download-pagina. Daar vind je brainstormtips en een Brainstorm Booster die een handleiding voor een brainstormsessie bevat.
Je kunt ook een workshop Creatief Denken overwegen om van een trainer te leren hoe je een goede brainstorm houdt. Of laat eens een brainstorm faciliteren en kies voor brainstorm begeleiding. Zo kunnen jij en je team je volledig focussen op het bedenken van ideeën en hoef je je geen zorgen te maken over het proces.

Workshops & trainingen


Hoe bedenk je meer en betere ideeën? Hoe zorg je ervoor dat je team creatiever wordt en out of the box gaat denken? Hoe haal je meer uit een brainstorm? Antwoorden op deze en andere vragen krijg je in een van onze workshops of trainingen.